Діагностика вантажних автомобілів : за допомогою яких приладів проводиться?

Діагностика на вантажному автосервісі — відповідальний процес, який варто довірити надійній техніці, яка перевірена часом. Адже якісна діагностика несправностей авто та своєчасне їх усунення — запорука фінансової стабільності та хорошої репутації будь-якої СТО. Щоб вибрати надійний та точний прилад, потрібно знати класифікацію сучасних адаптерів для вантажного транспорту, а також поради, які допоможуть здійснити правильну покупку.

Автомобільні сканери комерційного транспорту та вантажних автомобілів: які їх види бувають?

Діагностика вантажних автомобілів відбувається за допомогою автосканерів, які діляться на 2 види:

zoom-image
  • Апаратні. Самостійні прилади, які підключаються до ЕБУ автомобіля та швидко зчитують з нього необхідні дані. Деякі моделі таких механізмів можуть працювати у комплексі зі стандартними персональними комп’ютерами. Завдяки таким можливостям, апаратні сканери використовуються саме у професійній сфері. Головний їх недолік — необхідність у періодичному обновлені програмного забезпечення, яке можливо провести виключно у спеціалізованих сервісах
  • Сканери-адаптери. Такі автосканери для вантажівок не працюють без підключення до них ПК або ноутбука. Мають меншу ціну, ніж апаратні моделі, тому також користуються популярністю

Діагностичне обладнання для комерційного транспорту класифікується ще по одному параметру — функціональності. В залежності від цього критерію, сканери бувають дилерськими, марочними або мультимарочними. Відмінна особливість дилерських моделей полягає у тому, що вони мають спеціалізоване ПЗ, яке працює виключно із конкретною маркою автомобілів.

Мультимарочні сканери вантажних автомобілів дають змогу обслуговувати майже всі марки автомобілів, що є їх головною перевагою. До мінусів даних пристроїв відносять меншу точність, оскільки вони не “заточені” під конкретні транспортні засоби.

Як вибрати діагностичне обладнання для вантажних СТО

Щоб підібрати механізм, який на 100% буде вирішувати поставлені задачі, потрібно заздалегідь визначитись зі сферою роботи СТО. Наприклад, якщо автомайстерня буде надавати максимально широкий обсяг робіт, то для зчитування помилок краще вибрати універсальний сканер (мультимарочний). Такі прилади забезпечать роботу із будь-якими автомобілями із Європи, США та Китаю.

Якщо ж СТО буде вузькопрофільним, віддавати перевагу варто марочним або дилерським моделям. Вони забезпечать високу точність результатів, що дозволить виконувати роботу більш якісно.

Комплект X-431 PRO3 HDIII вантажний + легковий LAUNCH

Під час вибору апарату для видалення помилок на вантажному автомобілі, варто звернути увагу ще такі його характеристики:

  • Список ЕБУ, які підтримуються
  • Тип підключення
  • Комплектацію
  • Гарантію

Буде перевагою, якщо прилад для діагностики через OBD-роз’єм має вбудований діагностичний мультиплексор, який у декілька разів спрощує підключення механізму до транспортного засобу.